Piškotki, spletni svetilniki in podobne tehnologije

Zadnja posodobitev: 19. november 2015

Ob obisku ali uporabi naših spletnih strani, storitev, aplikacij, orodij ali sporočil lahko mi ali naši pooblaščeni ponudniki storitev uporabljamo piškotke, spletne svetilnike in podobne tehnologije za shranjevanje informacij, ki nam pomagajo, da vam zagotovimo boljšo, hitrejšo in varnejšo izkušnjo, in za namene oglaševanje.

Ta stran je izdelana za pomoč vam uporabnikom, da bi razumeli več o teh tehnologijah in njihovi uporabi na naših straneh ter v naših storitvah, aplikacijah in orodjih. V nadaljevanju sledi povzetek nekaterih ključnih stvari, ki jih morate vedeti pri uporabi tovrstnih tehnologij.

Kaj so piškotki, spletni svetilniki in podobne tehnologije?

Kot večina strani uporabljamo tehnologije, ki so v bistvu majhne podatkovne datoteke, nameščene na vašem računalniku, tabličnem računalniku, mobilnem telefonu ali drugih napravah (skupno imenovane kot »naprava«), ki nam omogočajo, da zajemamo določene informacije vedno, ko obiščete ali uporabljate naše strani, storitve, aplikacije, sporočila in orodja.

Specifična imena in vrste piškotkov, spletnih svetilnikov in drugih podobnih tehnologij, ki jih uporabljamo, se lahko sčasoma spremenijo. Da bi to politiko in našo uporabo takih tehnologij bolje razumeli, smo vam pripravili naslednjo terminologijo in opredelitve:

Piškotki – majhne besedilne datoteke (običajno iz črk in številk) se shranijo v pomnilnik vašega brskalnika ali naprave, ko obiščete spletno stran ali prikažete sporočilo. Piškotki omogočajo spletni strani, da prepozna določeno napravo ali brskalnik. Obstajajo različne vrste piškotkov:

Začasni ali sejni piškotki potečejo po končani seji v brskalniku in nam omogočajo, da povežemo vaša dejanja med sejo v brskalniku. Trajni ali shranjeni piškotki se shranijo na vaši napravi med sejo v brskalniku, in nam omogočajo, da si zapomnimo vaše preference ali dejanja na več straneh. Lastne piškotke nastavi spletna stran, ki jo obiščete. Piškotke od drugod nastavi tretja spletna stran, neodvisno od strani, ki jo ogledujete. Piškotke lahko izklopite ali odstranite iz orodij, ki so na voljo v večini oglaševalskih brskalnikih. Nastavitve za vsak posamezni brskalnik, ki ga uporabljate, morate nastaviti ločeno, in različni brskalniki ponujajo različne funkcionalnosti in možnosti.

Spletni svetilniki – majhne grafične slike (znane tudi kot »značka, velikosti 1 x 1 slikovnih pik (Pixel-Tag)« ali »pregledna slika (Clear GIF)«), ki jih lahko vsebujejo naše spletne strani, storitve, aplikacije, sporočila in orodja, ki običajno delujejo v povezavi s piškotki, da identificirajo naše uporabnike in njihovo vedenje.

Podobne tehnologije – tehnologije, ki shranijo informacije v vaš brskalnik ali napravo, ter ki uporabljajo lokalno odobrene objekte ali lokalne pomnilnike, kot so piškotki Flash, HTML 5-piškotki in druge metode programske opreme spletnih aplikacij. Te tehnologije lahko delujejo z vsemi vašimi brskalniki. V nekaterih primerih jih vaš brskalnik ne upravlja popolnoma in jih morate upravljati neposredno prek svojih nameščenih aplikacij ali naprav. Teh tehnologij ne uporabljamo za shranjevanje informacij, da bi vam pošiljali oglase, ali za izklop svojih strani.

Pojma "piškotki" ali "podobne tehnologije" lahko v naših smernicah uporabljamo izmenično, da bi se lahko sklicevali na vse tehnologije, ki jih lahko uporabljamo za shranjevanje podatkov v vašem brskalniku ali napravi, ali za zbiranje informacij, ali pa za tehnologije, ki nam pomagajo, da vas identificiramo na zgoraj opisan način.

Vaša izbira in naša uporaba piškotkov, spletnih svetilnikov in podobnih tehnologij

Ponujamo določene funkcije spletne strani, storitve, aplikacije in orodja, ki so na voljo samo z uporabo teh tehnologij. Te tehnologije lahko kadar koli blokirate, izbrišete ali izklopite, če to dovoljuje vaš brskalnik, nameščena aplikacija ali naprava. Če kljub temu odklonite piškotke ali druge podobne tehnologije, morda ne boste mogli uporabljati določenih funkcij spletne strani, storitev, aplikacij ali orodij. Mogoče boste morali med sejo v brskalniku pogosteje ponovno vnašati geslo. Več informacij o tem, kako lahko te tehnologije blokirate, izbrišete ali izklopite, preberite v nastavitvah za brskalnik ali napravo.

Na splošno te tehnologije našim spletnim stranem, storitvam, aplikacijam in orodjem omogočajo shranjevanje pomembnih informacij v vašem brskalniku ali napravi ter poznejše branje teh informacij, da bi vas naši strežniki ali notranji sistemi identificirali. Po potrebi bomo zaščitili naše piškotke in podobne tehnologije, da zagotovimo, da jih lahko obravnavamo samo mi in/ali drugi pooblaščeni ponudniki storitev, tako da jim dodelimo jasno oznako, zasnovano samo za svojo obravnavo. Z našimi piškotki ali drugimi tehnologijami ne shranjujemo vaših osebnih podatkov.

Vse podatke, ki jih zbiramo in shranjujemo s temi tehnologijami, smo prejeli z obvestili in s soglasjem: Vaše soglasje pridobimo tako, da vam posredujemo pregledno uporabo teh tehnologij in vam ponudimo možnost, da te tehnologije izklopite na način, kot je opisano zgoraj.

Naša uporaba takih tehnologij spada v naslednje splošne kategorije:

Potrebno za delovanje: lahko uporabljamo piškotke, spletne svetilnike ali druge podobne tehnologije, nujne za delovanje naših spletnih strani, storitev, aplikacij in orodij. Sem spadajo tudi tehnologije, ki vam omogočajo dostop do naših spletnih strani, storitev, aplikacij in orodij; to je potrebno za identifikacijo nepravilnega vedenja na lokacijah, za preprečevanje goljufivih dejanj in izboljšanje varnosti, ali pa da s tem lahko uporabljate naše funkcije, kot so nakupovalna košarica, shranjevanje iskalnih pojmov ali podobe funkcije; Zmogljivost: lahko uporabljamo piškotke, spletne svetilnike ali druge podobne tehnologije za oceno zmogljivosti naših spletnih strani, aplikacij, storitev in orodij, tudi v okviru naših analitičnih praks, da nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo naše spletne strani, da ugotovimo, ali ste prebrali naša sporočila, da določimo, ali ste videli izdelek ali povezavo, ali za izboljšanje vsebin naše spletne strani, aplikacij, storitev ali orodij. Funkcionalnost: lahko uporabljamo piškotke, spletne svetilnike ali druge podobne tehnologije, ki nam omogočajo, da vam lahko ponudimo razširjene funkcije pri dostopu do ali uporabi naših spletnih strani, storitev, aplikacij ali orodij. To lahko vključuje identifikacijo, ko se prijavite na naši strani ali če sledite svojim določenim preferencam, interesom ali predhodnemu izdelku, ali da lahko izboljšamo predstavitev vsebin na naših straneh. Oglaševanje ali ciljanje: uporabljamo lahko lastne piškotke ali piškotke tretjih spletnih strani in spletne svetilnike, da lahko vsebine, vključno s slikami, pomembne za vaše interese, dostavljamo na naših ali na tretjih spletnih straneh. To vključuje tudi uporabo tehnologij, da bi vi razumeli uporabnost oglasov in vsebin, ki so vam bili poslani, npr. če ste kliknili oglas. Za izklop uporabe piškotkov, ki se nanašajo na oglaševanje tretjih strani in spletnih svetilnikov, preberite razdelek »Oglaševalska omrežja in zamenjava pooblaščenih tretjih strani«, naveden v nadaljevanju. Če izklopite piškotke, ki se nanašajo na oglaševanje tretjih strani, in spletne svetilnike, kot je opisano spodaj, to ne pomeni nujno, da naših oglasov na spletnih straneh tretjih ponudnikov ne boste videli – to pomeni, da ti oglasi z uporabo piškotkov tretjih ponudnikov, spletnih svetilnikov ali sorodnih tehnologij ne bodo namenjeni vam.

Če odklonite vse druge vrste tehnologij, ki jih želimo uporabiti na svojih spletnih straneh, v storitvah, aplikacijah ali orodjih, lahko to storite tako, da jih blokirate, izbrišete ali izklopite, če to dovoli vaš brskalnik ali naprava.

Več informacij za brisanje, onemogočanje ali blokiranje piškotkov najdete na spletnem mestu AboutCookies.org.

Uporaba teh tehnologij s strani pooblaščenih tretjih ponudnikov

Sodelujemo lahko s ponudniki tretjih strani, ki so običajno znani kot ponudniki storitev, ki so pooblaščeni, da z našim dovoljenjem dodelijo piškotke tretjih strani, spletne svetilnike ali podobne tehnologije za shranjevanje informacij na naših straneh ali v naših storitvah, aplikacijah in orodjih. Ti ponudniki storitev nam pomagajo, da vam ponudimo boljšo, hitrejšo in varnejšo izkušnjo.

Ti ponudniki storitev lahko uporabljajo omenjene tehnologije, da nam pomagajo posredovati naše lastne vsebine in oglase, ter sestaviti anonimne matrice spletne strani in analize. Nobenemu od teh ponudnikov storitev ne dovoljujemo zbiranja osebnih podatkov na naših straneh ali v naših storitvah, aplikacijah ali orodjih za njihove lastne namene. Za te ponudnike storitev veljajo dogovor o zaupnosti, ki so ga sklenili z nami, in druge pravne omejitve za njihovo uporabo ali pridobivanje osebnih podatkov. Piškotke tretjih ponudnikov pokriva izjava tretjih oseb o varstvu podatkov.

Z izjemo uporabe takih tehnologij s strani naših ponudnikov storitev ali drugih pooblaščenih tretjih oseb ne dovoljujemo vsebin tretjih ponudnikov na spletnih straneh (npr. seznam izdelkov, komunikacija med člani, razvrščene ponudbe, komentarji, ocene itd.), da se pri tem vključuje ali uporablja piškotke, spletne svetilnike, lokalne pomnilnike ali podobne tehnologije za namene spremljanja ali zbiranja vaših osebnih podatkov.

Oglaševalska omrežja in zamenjava pooblaščenih tretjih strani za namene oglaševanja

Uporabljamo lahko tretje strani, kot so oglaševalska omrežja in izmenjave, da vam lahko ponudimo oglase. Ta oglaševalska omrežja tretjih ponudnikov in ponudniki izmenjave lahko uporabljajo piškotke tretjih ponudnikov, spletne svetilnike ali podobne tehnologije za zbiranje informacij o vašem obisku na naši spletni strani in drugje na spletu. Lahko zbirajo tudi ID vaših naprav, naslov IP ali oglaševalski ID (IDFA). Informacije, ki jih zbirajo te tretje strani, se lahko uporabljajo, da vam dajo na voljo pomembne oglase na naših straneh ali drugje na spletu. Piškotke tretjih ponudnikov pokrivajo izjave tretjih oseb o varstvu podatkov.

Za več informacij o piškotkih, ki se nanašajo na oglase tretjih strani, oglaševanje, ki se nanaša na interese, in kako izklopiti to prakso podjetij, ki sodelujejo pri samodejnem uravnavanju industrije, obiščite ustrezno spletno stran, ki jo spodaj izberete glede na državo porekla:

Vaša spletna izbira

O oglasih

»Ne sledite«

Kalifornijski zakon zahteva, da vas seznanimo, kako se odzivamo na spletne brskalnike. Ne sledite signalom (DNT). Ker trenutno ne obstaja nobena panoga ali zakonski standard za prepoznavanje ali spoštovanje signalov DNT, trenutno nanje ne odgovarjamo. Pričakujemo mnenje, kdaj je tak odgovor primeren, in v kateri obliki naj se izvede.